Finansijska podrška za Dom zdravlja, školu, vrtiće, vjerske institucije

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić primio je danas u Gradskoj upravi federalnog ministara prostornog uređenja Josipa Martića.

Tom prilikom, potpisani su ugovori o sufinansiranju projekata iz Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje je putem javnog poziva podržalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja u ukupnom iznosu od 938.049 KM.

Ministar Martić je kazao kako je ukupno 14 projekata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ispunilo propisane formalno-pravne uslove iz javnog poziva i na taj način osiguralo finansijsku podršku za utopljavanje više objekata, kao i za restauraciju nekoliko nacionalnih spomenika smještenih na jugu Hercegovine.

„Raduje me ova radna posjeta Mostaru, a pogotovo zbog činjenice što smo iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izdvojili 938.000 KM za strateški važne projekte u HNK-u“, poručio je ministar Martić.

Gradonačelnik dr. Kordić  zahvalio je ministru Martiću na pruženoj finansijskoj podršci za projekte koji se tiču utopljavanja zgrade Biskupskog ordinarijata u Mostaru, zatim Treće osnovne škole, dječjih vrtića Zvjezdica i Sunce, kao i za projekat povećanja energetske efikasnosti Doma zdravlja Mostar.

„Gradu Mostaru je od velikog značaja podrška sa viših nivoa vlasti, što nam uveliko pomaže pri bržoj realizaciji brojnih projekata koji nismo u mogućnosti finansirati iz gradskog budžeta“, rekao je gradonačelnik Kordić.

S obzirom da su ranije potpisani ugovori za podržane projekte iz Čapljine, Čitluka i Stoca, današnjem potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je potpisao Ugovor za sanaciju Društvenog doma u Konjicu, predsjednik Upravnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić za rekonstrukciju munare džamije Hadži Memije Cernice, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović za obnovu manastira Žitomislić, direktor Agencije Stari grad Mostar Miralem Fajić za restauraciju istorijske građevine Karađoz-begova mosta u Blagaju i izradu kataloga Nekropola sa stećcima u Gornjem Pologu (kod Mostara).

Ugovori su potpisani sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

(NovaSloboda.ba)