U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Prije podne u Bosni je bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 11 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan-sedlo 17, Bihać, Bugojno, Jajce, Sarajevo 21, Tuzla 22, Livno, Zenica 23, Sanski Most 24, Drvar, Gradačac 25, Neum 29, Mostar 30 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne su mogući rijetki lokalni pljuskovi. U Hercegovini sunčano. Poslije podne umjeren porast naoblačenja može usloviti lokalne pljuskove na istoku i sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 25 do 30, na jugu do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period nepovoljnijih biometeoroloških prilika.

Većina ljudi će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba povremeno će biti izraženije.

Na jugu nešto ugodnije, mada uz mjestimične i povremene pčjuskove, što bi moglo uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog održavanja sportske manifestacije od danas do 28.08. obustavljaće se saobraćaj u kanjonu Tijesno, na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka. Danas je planirano obustavljanje od 07 do 20 sati, a naredna tri dana od 08 do 20 sati. Za vrijeme obustave saobraćat će se preko Čađavice.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) zbog izvođenja neophodnih radova danas su planirane obustave saobraćaja u vremenu od 10 do 11, 13 do 14 i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene, na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina, na magistralnom putu Tarčin-Konjic, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)