Prije 50 godina, u kinima se pojavio film “Kum”

Film “Kum”, (originalni naslov: The Godfather) smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena.

U kinima širom svijeta počeo se prikazivati 24. avgusta 1972. godine i nepoznatog Al Pacina (82) napravio je svjetsku zvijezdu. Šefovi studija su očajnički željeli da imaju nekog poznatijeg glumca u glavnoj ulozi od Michaela Corleonea. Ali, režiser Francis Ford Coppola (83) je donio konačnu oduku.

Uz 50. jubilej, Al Pacino se osvrnuo na film, koji mu je zauvijek promijenio život.

Koliko ste puta zapravo gledali film?

– Malo sam prestar da bih se toga tačno sjećao. Ali, prošlo je dosta vremena od posljednjeg gledanja. Barem deset godina. Imam jedan DVD kod kuće za svoju mlađu djecu. Uspjeh kod njih je bio polovičan, kćerka mi je zaspala na pola filma (smije se promuklim Pacino smijehom).

Sjećate li se kada ste prvi put vidjeli Kuma? Je li to bilo na premijeri?

– Ne, Francis Coppola mi je pokazao prvu verziju filma čim smo završili snimanje. Još nije bio ni sasvim gotov.

A tvoja reakcija?

– Bio je odličan. Ali, što se mene tiče… bilo je užasno.

Kako užasno?

– Bez obzira u kojoj sceni sam se pogledao, pomislio sam, šta ja radim ovdje? Zatim sam zapisao svoja razmišljanja o tome i kasnije ih dao Coppoli. Pune tri stranice. On ih nikada nije ni pročitao. Zato što je znao da je napravio odličan film.

Mislite li i danas da je vaša fluma bila toliko loša?

– Tokom godina sam naučio da budem pošteniji prema sebi. Do danas mi je bila potrebna reakcija gledalaca da bih zaista shvatio kako je film ispao. To je kao slika. Zaista ne vidite svoju sliku dok se ne vratite nekoliko koraka unazad. Potrebna je udaljenost da biste vidjeli širu sliku, posebno kada ste mladi.

Sada ste holivudska legenda. Možete li se još uvijek sjetiti svog života prije Michaela Corleonea?

– Stanovao sam u jednoj rupi i radio pola radnog vremena kao domar zgrade. Mogao sam sebi priuštiti samo jednu fotografiju za audiciju u to vrijeme. Ipak, bila je to jako dobra slika i zalijepio sam je na vrata. A onda je stigla ponuda života. To je tačno. Francis Ford Coppola me je vidio u jednoj brodvejskoj predstavi i pozvao me u San Francisco. Družio sam se sa njim i njegovim prijateljima pet dana. Bilo je tzu još nekoliko klinaca sa velikim ambicijama: Steven Spielberg, George Lucas, Martin Scorsese i Brian De Palma. Priča se da je supruga Georgea Lucasa bila ta koja je uvjerila Coppolu da ste savršeni Michael Corleone zbog mojih očiju. To je to!

Jeste li odmah prihvatili kada vam je Coppola ponudio ulogu Michaela Corleonea?

– Rekao sam Francisu da bih radije glumio Sonija. Ali, tu ulogu je već imao James Caan. I stvarno je želio da budem Michael.

I dozvolili ste da vas nagovori?

– Reći ću nešto što ti nikad ranije nisam rekao. Na kraju sam preuzeo ulogu, jer sam razgovarao  telefonom sa mojom bakom.

Molim?

– Odrastao sam sa bakom i htio sam da joj kažem šta se upravo dogodilo. Nazvao sam i rekao: ‘Bako, želiš li da budem u filmu Kum’. Samo je rekla “Oh” i spustila slušalicu. Pola sata kasnije nazvala je i rekla mi: “Samo sam htjela da ti kažem da je tvoj deda rođen u mjestu zvanom Corleone”. Tada sam znao da je sudbina odlučila za mene.

Na slikama:

Svjetska zvijezda Al Pacino: Do sada ima jednog Oskara i pet Zlatnih globusa.

Legende: Al Pacino sa “Kumom” Marlon Brandom, 1972. godine.

(express)

Lj. G.

(Novasloboda.ba)