Objavljen ključni sudski dokument koji opravdava pretragu Trumpovog imanja na Floridi

Objavljen je sudski dokument, kojim se opravdava pretraga imanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi CNN.

Dokument ima 38 stranica, ali dosta toga je zatamnjeno.

Spominju se tajni dokumenti koje je Trump iznio iz Bijele kuće, koji su u maju ove godine predati Nacionalnoj arhivi. U 14 od 15 kutija navodno je bilo povjerljivih informacija.

Prema sudskom dokumentu koji je upravo objavljen, 67 dokumenata koje je Trump iznio iz Bijele kuće bilo je označeno kao “povjerljivo”, 92 kao “tajno”, a 25 kao “vrlo tajno”.

Postojala je opravdana sumnja da se na njegovom imanju u Mar-a-Lagu na Floridi nalazi još dokumenata s povjerljivim informacijama.

Navodi se da je, takođe, postojala opravdana sumnja da će na imanju biti pronađeni dokazi o opstrukcijama procesa koje je vršio Donald Trump.

Prema sudskom dokumentu, povjerljivi dokumenti koje je Trump držao u Mar-a-Lagu vjerojatno sadrže neke od najstrožijih čuvanih tajni tijela američke nacionalne bezbjednosti.

Novinari su zamolili za komentar glasnogovornicu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, ali je ona odbila komentarisati dokument koji je upravo objavljen.

(Fena)