”Rad od kuće” presudan faktor u izboru novog posla

Trendovi na tržištu rada se mijenjaju iz dana u dan i opcija remote je sve češći oblik kom pristupaju poslodavci iz različitih sfera poslovanja.

Agencija Kolektiv i portal MojPosao.ba u prvih šest mjeseci ove godine bilježe aktivan rast poslova koji, pored standardnih uslova, tražiocima posla nude i opciju izbora odakle žele da rade.

Više od 10 psoto trenutno aktivnih oglasa za posao nudi mogućnost izbora, a prema rezultatima anketa provedenih u proteklih mjesec dana na portalu, 40 posto tražilaca posla prilikom pretrage oglasa za posao najviše zanimaju oni koji nude tu mogućnost, dok je 35 posto  učesnika ankete odgovorilo da im je prilikom potrage za poslom to svejedno. 84 posto posjetioca portala koji su učestvovali u anketama su rekli da im mogućnost izbora mjesta rada povećava produktivnost, a tek 3 posto njih smatra kako ta mogućnost nije presudna i ne utiče na obavljanje posla.

Mogućnost izbora načina rada ima svoje prednosti i nedostatke. Neke kompanije su i u periodu pandemije morale da nastave sa standardnim načinom poslovanja jer je opcija izmještanja rada u kućne uslove bila i još uvijek jeste nemoguća.

Grupacija AS holding zapošljava više od 4.000 radnika, a osnova poslovanja 19 članica grupacije je proizvodnja hrane. U prvom talasu pandemije bilo je ključno nastaviti sa proizvodnjom i obezbijediti proizvode za tržište, ali i sigurne uslove za sve radnike.

”Laptop možete ponijeti kući, peći iz velepekare ne možete” rekla je Emira Duratbegović, direktorica direkcije za korporativne ljudske resurse AS holdinga i dodala kako je period pandemije bio jako izazovan jer obustavljanje proizvodnje i distribucije nije bila opcija, a u isto vrijeme je bilo neophodno osigurati da svi zaposleni budu sigurni.

”Izazovi koje smo imali sa dijelom kolega koji su radili od kuće bili su teže planiranje i realiziranje radnih zadataka, a Zoom sastanci su se intenzivirali i postali učestali način komunikacije. AS holding kao proizvodna grupacija zbog svoje specifičnosti nije u mogućnosti da svima ponudi opciju rada od kuće i u potpunosti smo se vratili na rad u sjedište grupacije, ali smo postali fleksibilniji te uvažavamo zahtjeve o hibridnom načinu rada za sve zaposlene u segmentima poslovanja gdje je to moguće”, kaže Duratbegović.

”Kao sve u životu, rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Neke od prednosti su fleksibilnost, ušteda vremena pa čak i novca, ali s druge strane rad od kuće može dovesti do izolovanosti i osjećaja da niste dio kolektiva” rekla je Alma Hadžić, HR menadžerica kompanije Kolektiv (MojPosao.ba). 

Alma je dodala kako je kompanijama. kao  što je Kolektiv i MojPosao.ba. proces tranzicije bio jednostavniji nego industrijama čije poslovanje zahtjeva direktan kontakt sa krajnjim korisnicima.

”Za kompaniju je važno da ima razvijene procese i alate koji omogućavaju fleksibilnost radniku i proces usmjerava na realizaciju poslovnih ciljeva te da radi na agilnosti shodno brzim promjenama tržišta rada i novim trendovima”, kaže Alma.

Pandemija je uticala ne samo na tržište rada i načine poslovanja, već na sve segmente života. Neke industrije i oblasti kao što su ugostiteljstvo i turizam su znatno osjetili posljedice dok su neke kao što su IT te online i telefonska prodaja i podrška u vanrednim okolnostima prilagodili svoje ustaljene načine rada, a koji su se u konačnici pokazali efikasniji.

V. B.

(NovaSloboda.ba)