Firić i Halilović: U teškoj smo grupi, ali pokušaćemo iznenaditi

U Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji sutra počinje Evropsko prvenstvo za košarkaše. Među 24 ekipe je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će mečeve grupne faze igrati u Kelnu.

Košarkaši BiH svrstani su u grupu B, koji nazivaju još i “grupa smrti” s obzirom na to da su u njoj još selekcije Slovenije, Litvanije, Francuske i domaćina Njemačke, koje se mogu boriti za najviši plasman.

Osim ovih ekipa, u grupi je još i Mađarska, s kojom će sutra BiH otvoriti Eurobasket.

Trener u reprezentaciji BiH Gordan Firić na zvaničnoj press konferenciji uoči meča izjavio je da igramo u vrlo teškoj grupi, sa tri tima koji su među pet najboljih u Evropi.

“Sutra nas očekuje veoma važna utakmica, pokušaćemo na početku doći do pobjede”, izjavio je Firić, koji se obratio medijima u odsustvu selektora Adisa Bećiragića, koji je imao smrtni slučaj u porodici.

Kapiten Miralem Halilović ponovio je selektorove riječi o jačini grupe, priznajući da BiH tu važi za autsajdera, ali da su pokazali protiv Francuske pokazali da mogu iznenaditi i najjače ekipe.

“U svaku utakmicu ćemo ući s velikom energijom i pokušati napraviti problem svim protivnicima”, kazao je Halilović, koji je uvjeren da će BiH u Njemačkoj imati veliku podršku s tribina.

Za Mađarsku ima samo riječi hvale.

“Mađarska me je iznenadila, nisam znao da su na takvom nivou. Odigrali su dvije odlične utakmice s Litvanijom, pobijedili su Češku. Biće teška utakmica, a mi idemo da se borimo i pokušamo pobijediti”, dodao je Halilović.

Susret prvog kola Eurobasketa između BiH i Mađarske igra se u četvrtak 14,30 sati.

(Fena)