Predstava “Ožiljci” na Mostarskom teatarskom festivalu

Šesti dan 47. Mostarskog teatarskog fetivala – Festivala autorske poetike, danas će se na Memorijalnoj sceni 2532, sa početkom u 20 sati,predstaviti Dramski studio JU KSC Kakanj predstavom “Ožiljci”.

Predstava „Ožiljci“ je nastala kao kolektivni autorski rad polaznika i polaznica starije grupe „Škole glume“ Dramskog studija JU KSC Kakanj.

Glavna radnja predstave se razvila iz stručnih psihoterapeutskih radionica polaznika sa stručnjakom iz oblasti geštalt psihoterapijem gdje se propitivalo i razgovaralo o emocijama: brige, ljutnje, straha i tuge, njihovom fizičkom, mentalnom i emotivnom uticaju na osobu, kao i posljedicama koje su prikazane kroz priče. To su realne, istinite ispovijesti o različitim situacijama u kojima se svaki pojedinac može naći. Situacije na koje se odnose pomenute emocije u većini slučajeva su vezane za egzistenciju i svjesni smo da se mogu poistovjetiti sa borbama koje svaki pojedinac iskusi. Uzevši u obzir date okolnosti u kojima se nalazimo – nestabilna ekonomska situacija, ratovi, pandemija i nepoznata budućnost, te kakve su sve posljedice nastale i mogu nastati iz toga, ne možemo da ne primijetimo kako su briga, ljutnja, strah i tuga postale dominantne u našim životima. Situacije koje nastaju uslijed izloženosti istim, itekako ostavljaju veliki trag na naše ličnosti za koje možemo reći da su ništa drugo nego ožiljci. Jako bitan aspekt je i kako ti ožiljci djeluju na mlađu populaciju – tinejdžere, odnosno na njihovo formiranje ličnosti. Posljedice usljed djelovanja ovih emocija mogu biti i pogubne.

Režija: Mirza Bajramović

Producent: Mirza Mušija

Glumce:Emin Brkić, Aida Vehabović, Lamija Đokić, Nejra Begovac, Melika Haračić, Emina Javoraš, Lejla Rajkić.

Autor muzike: Almir Mušanović

(NovaSloboda.ba)