Preminuo Mihail Gorbačov

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.

“Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je poslije teške i duge bolesti”, saopštila je moskovska Centralna klinička bolnica.

Gorbačov je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio da spriječi raspad Sovjestskog saveza, prenosi agencija Reuters na svom sajtu.

Posljednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sklopio je sporazume o smanjenju oružja sa SAD i partenrstvo sa Zapadnim silama da ukloni Gvozdenu zavjesu koja je podijelila Evropu od Drugog svjetskog rata, što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Kada je došao na vlast 1985. godine, Gorbačov je pokrenuo talas političkih i ekonomskih reformi čiji cilj je modernizacija i demokratizacija Sovjetskog saveza suočenog sa teškim krizama, prenosi Frans press.

Kao zagovornik politike približavanja Zapadu, dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir.

Bio je predsjednik Sovjetskog Saveza između 1990. i 1991, i konačno je morao da podnese ostavku 25. decembra 1991. godine, što je dovelo do kraja SSSR-a.

Kada su prodemokratski protesti zahvatili komunističke zemlje sovjetskog bloka u istočnoj Evropi 1989. godine, on se uzdržao od upotrebe sile, za razliku od drugih vođa Kremlja, koji su slali tenkove da uguše pobune u Mađarskoj 1956. i u Čehoslovačkoj 1968. godine.

Protesti su podstakili aspiracije ka autonomiji u 15 republika Sojvetskog Saveza, koji se haotično raspao tokom naredne dvije godine. Gorbačov je bezuspješno pokušavao da spriječi taj raspad.

Kada je postao generalni sekretar sovjetske komunističke partije 1985. sa samo 54 godine riješio je da revitalizuje sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli, prenio je Reuters.

Njegova politika “glasnosti” dozvolila je do tada nezamislivu kritiku partije i države, ali je okuražila nacionaliste, koji su počeli da se zalažu za nezavisnost u baltičkim republikama Letoniji, Litvaniji i Estoniji i drugdje.

Mnogi Rusi nikad nisu oprostili Gorbačovu za previranja, koja su reforme podstakle smatrajući da je pad njihovog životnog standarda, koji je uslijedio, suviše visoka cijena za demokratiju.

(Beta)