Sa stranica stare štampe: Oglasi u listu „Narodna Sloboda“ iz 1920. godine

O listu „Narodna Sloboda“ nemamo mnogo podataka. Samo jedna stranica sa oglasima svjedoči da je list pod tim imenom izlazio u Mostaru prije više od 100 godina. Ovde donosimo dvije gradske vijesti, jedna o poskupljenju struje i druga o pridržavanju redu i mira tokom noćnih sati.

Iz Uprave gradske elektrane obajvještavaju građanstvo o poskupljenju struje, kao posljedici poskuljenja sirovog ulja (nafte):

„Poštovanom gragjanstvu!

Uslijed ponovne povišice cijena sirovom ulju kao i ostalom prometnom materijalu, prinugjeni smo od 1. januara 1920. povisiti cijenu struje u slijedećem srazmjeru:

Za privatno osvjetljenje od K5 – na K9 – po 1 kilovat satu

Za jaku struju u opšte od K2,25 na K5 po 1 kilovat satu

što izvolite do znanja uzeti

S poštovanjem,

Uprava gradske elektrane.“

Očigledno poskupljenja imaju izuzetno dugu tradiciju u našem narodu.

Na istoj stranici stoji jedna važna obavijest iz Gradskog kotarskog ureda:

„Gradski kotarski ured u Mostaru.

Broj 402/ 20, Mostar 23.1. 1920.

Oglas

Usljed pomanjkanja svjetlosti individui pokušavaju noćne kragje i druga zlodjela.

Da se stane na put skitnicama i lopovima policajni organi imaju nalog, da svaku osobu po noći zaustave i legitimiraju, a tko ne stane na prvi poziv stražara, te pokušava bježati, dužnost je stražara da smjesta puca.

Stoga pozivljem gragjanstvo, da po noći čim manje izlazi, osobito da ne zalazi po pokrajnjim i tamnim sokacima, da na svaki poziv stražara stane i da svaki uza se imade barem neku legitimaciju.

Kotarski predstojnik:

Gozze, v.r.“

Da li drugo obavještenje stoji u uskoj vezi sa prvim, nemamo nikakvih podataka, ali se može pretpostaviti da je poskupljenje struje dovelo do isključenja rasvjete u pokrajnjim ulicama i sokacima, te je s tim u vezi bio povećan broj krađa i drugih zlodjela.

Prilozi: Gradska elektrana Munjara, i policajac na ulicama Mostara, 1920.

Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić i Smail Špago

(NovaSloboda.ba)