Svjetska zdravstvena organizacija objavila da epidemija majmunskih boginja usporava u Evropi

Prenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka u Evropi je zaustavljen, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi AFP.

Regionalni direktor WHO-a za Evropu, dr. Hans Kluge, rekao je da postoje “ohrabrujući znakovi da epidemija majmunskih boginja usporava.”

Više od 22.000 slučajeva zabilježeno je u 43 zemlje u evropskoj regiji WHO-a, što čini više od trećine globalnog broja infekcija. To uključuje Rusiju i zemlje srednje Azije.

Prošle sedmice WHO je izvještavao o smanjenju broja novih slučajeva u svijetu za 21 posto nakon četiri uzastopne sedmice rasta oboljelih.

“Postoje ohrabrujući početni znaci što je vidljivo iz Francuske, Njemačke, Portugala, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja, da epidemija možda usporava. Kako bismo krenuli prema eliminisanju virusa u Evropi, moramo hitno pojačati sve napore. Ipak, vjerujemo da možemo eliminisati trajni prenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka u Evropi ako se tome posvetimo i uložimo potrebne resurse”, rekao je dr. Kluge.

WHO preporučuje održavanje mjera nadzora, ciljanu vakcinaciju i identifikovaanje slučajeva kontakta.

Takođe, preporučuju saradnju s muškom homoseksualnom zajednicom, među kojom je virus uglavnom cirkulisao, kako bi se “osiguralo okruženje bez stigme i diskriminacije”.

(Fena)