Održana panel diskusija „Nevidljive žene u slikarskoj umjetnosti Mostara“

Incijativa građanki i građana Mostara sinoć je održala je panel diskusiju na temu „Nevidljive žene u slikarskoj umjetnosti Mostara“.

Panel diskusija je održana  u Muzičkom centru Pavarotti  u Mostaru, a uspješne akademske slikarice Tajma Guzin, Maja Rubinić bile su učesnice panel diskusije. Uživo, zoom-om, se javila i Vanja Nikšić – Duvnjak.

Panelistice su govorile o svom radu, ulozi umjetnica u kreiranju i oblikovanju društva kroz slikarstvo i umjetnost općenito. Na panelu je zaključeno kako umjetnici imaju optimističan pogled na svijet i da je optimizam i energija prožeta kroz umjetničke radove, te da svaki čovjek kroz svoj rad utiče na svoje okruženje.

Alma Pelo Zagorčić, članica Inicijative, je napravila istraživanje o ženama umjetnicama iz prošlosti Mostara.

Nažalost, podaci o ženama slikaricama iz Mostara su vrlo oskudni, te je istraživanje prošireno na regiju Hercegovine. Kada je riječ o Hercegovini, to su: Rajka Merćep rođena u Bileći 1904. godine, Milena Šotra Gaćinović, rođena 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca, Nada Pivac, rođena u Čapljini 1926. godine, Memnuna Vila Bogdanić ,rođena u Mostaru 1934. godine.

Kada je riječ o zvaničnim podacima, Milenu Šotra Gaćinović nazivaju prvom slikaricom Hercegovine.

Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile istoriju slikarske umjetnosti Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti istoriju slikarske umjetnosti grada.

Projekat finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“.

U narednom period, Incijativa građanki i građana Mostara će, kroz devet projektnih aktivnosti, predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)