Novi Val Blagaj obilježavnje međunarodni dana lešinara

Svake godine 3. septembra u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan lešinara. Ove godine, Omladinski klub Novi Val Blagaj i Ornitološko društvo Naše ptice povodom toga obilježavaju 16 godina od početka projekta reintrodukcije bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu. 

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i u svijetu. Takođe, ovo je prilika da se ukaže na faktore koji djeluju na opstanak ove grupe ptica.

Najpoznatiji predstavnik ove skupine ptica u Bosni I Hercegovini je bjeloglavi sup (Gyps fulvus). Bjeloglavi sup je  jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dostizao gotovo 3 metra, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisara.

Krajem prošlog vijeka, u Hercegovini su se izdvajale četiri kolonije ovog lešinara i to: na izvoru Bune u Blagaju,  planine Hrgud kod Stoca,  u kanjonu rijeke Neretve kod Žitomislića i u Popovom polju. Prilikom monitoringa u vrijeme gniježdenja 1983. i 1984. godine, na ovim lokalitetima lokaliteta, ustanovljena je populacija za koju se procjenjuje da je brojala oko 30 parova.

Jedna od najimpresivnijih kolonija je bila ona iznad Tekije u Blagaju. U Blagaju je došlo do trovanja supova 1991. god, kada je čovjek, da bi odbranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će otrovati vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.

Omladinski klub Novi val od 2007. godine radi na povratku bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa na područje Blagaja.

Novi Val Blagaj i Ornitološko društvo Naše ptice pozivaju zainteresovane u Eko centar Blagaj na dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana lešinarta, kada će imati priliku da se upoznaju sa stanjem lešinara u Bosni i Hercegovini, kao i na problem trovanja životinjam koji je jedan od glavnih uzroka nestanka lešinara u Bosni I Hercegovini.

Program će se realizovati u subotu, od 10,30 do 13 sati.

(NovaSloboda.ba)