Pahor: Do kraja sedmice status kandidata za BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u subotu u Beogradu da postoji mogućnost da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU i da Bosna i Hercegovina do kraja sedmice dobije status kandidata.

“Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali i (Aleksandar) Vučić i ja se slažemo da na zapadnom Balkanu, bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralne probleme, ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektiva”, rekao je Pahor, javlja Beta.

Napomenuo je kako misli da postoji mogućnost da se sve vođe regije slože oko tri centralna pitanja.

“Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja sedmice status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji”, rekao je on.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naglasio je kako je s Pahorom razgovarao o “važnim” regionalnim pitanjima, a da je ključno – “veza između teške energetske situacije tijekom jeseni i zime i svih dodatnih problema koji bi mogli da nastupe u regiji”.

“Pokušavamo izbjeći tu vrstu savršene oluje. Razgovarali smo kako koja zemlja i s koliko spremnosti i mogućnosti dočekuje predstojeću zimu”, kazao je Vučić.

Naveo je da je s predsednikom Slovenije razgovarao i o tome da zapadni Balkan bude dio podrške EU u novcu za uvezenu struju ili za dio potrošene električne energije.

“Ne očekujemo da možemo dobiti kao države članice, ali sve što bismo mogli dobiti, bilo bi značajno”, rekao je predsednik Srbije.

(Fena)