Članovi Predjedništva BiH primili turskog predsjednika Erdoğana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Željko Komšić primili u službenu posjetu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjedniku Republike Turske na ličnom angažmanu i kontinuiranoj pomoći i podršci miru, stabilnosti i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su konstantirani prijateljski i stabilni politički odnosi i bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji su veoma uspješni i intenzivni u ekonomskoj, političkoj, društvenoj i kulturnoj oblasti. U tom kontekstum naglašeno je da nema otvorenih pitanja te je izražena namjera da se bilateralna saradnja nastavi razvijati na obostranu korist. Poseban akcenat je stavljen na daljnji razvoj ekonomske saradnje povećanjem trgovinske razmjene, koja je već na 876 miliona dolara, a koja ima potencijal za dalji rast. Inicirani su konkretni koraci za razvoj saradnje u oblasti energetike, hidroenergije i privrede.

Pozdravljeni su kvalitetna ugovorna baza dvije zemlje i zaključivanje ključnih sporazuma, a posebno Ugovora o slobodnoj trgovini, koji je omogućio najbolje uvjete za Bosnu i Hercegovinu iz ove oblasti. Na susretu je inicirana i procedura za potpisivanje sporazuma koje će omogućiti državljanima Bosne i Hercegovine i Republike Turske da prelaze granicu sa ličnim kartama.

Sagovornici su pozdravili zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o međusobnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka, koji je potpisan prilikom ove zvanične posjete.

Izraženo je zadovoljstvo i zahvalnost zbog uloge koju Republika Turska ima u realizaciji projekta autoceste Beograd – Sarajevo, te na konstruktivnoj ulozi u regiji, posebno kada je u pitanju trilateralna saradnja.

Pored članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske, sastanku su prisustvovali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH Staša Košarac, ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu, ministar industrije i tehnologije Republike Turske Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Vahit Kirisci, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Republike Turske Adil Karaismailoglu.

(NovaSloboda.ba)