Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Drvar, Ivan-sedlo, Jajce, Livno 13 stepeni,,Sanski Most, Široki Brijeg, Zenica 14, Bihać, Sarajevo, Tuzla 15, Gradačac 18, Mostar 20, Neum 22 stepena.

Danas će u Bosni prije podne preovladavati sunčano vrijeme. Tokom dana postepen porast naoblake u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima može usloviti pljuskove i grmljavinu. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar slab zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Više svježine tokom noći i jutra, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz duže sunčane intervale i nešto izraženiji osjećaj sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se jačim naporima.

Opšta slika djelimično će se pokvariti u drugom dijelu dana, kada bi pljuskovi mogli remetiti ugođaj, izraženije na sjeverozapadu zemlje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se saobraćaj od 10 do 11 sati, od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i autoput A-1 Zenica jug-Zenica sjever (vijadukti Klopče i Klopačke stijene), kao i magistralne puteve Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru „5c“ Tovira-Kostajnica, do 15.09. izvodiće se testne vožnje, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju, kojom će se regulisati brzina kretanja. Za vrijeme trajanja probnog perioda, korisnici ove dionice autoputa neće plaćati putarinu.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)