REDAH: Poziv za učešće u programu savjetodavne i finansijske podrške razvoju biznisa

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar poziva sve zainteresovane nezaposlene mlade osobe koje žele pokrenuti vlastiti biznis da se prijave za učešće u programu podrške zapošljavanju, koji se provodi u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), koga Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR).

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNK-a, provodi projekat „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“, koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM.  Projektom se očekuje obuka najmanje 60 nezaposlenih osoba za zanimanja u IT sektoru, obuka najmanje 20 nezaposlenih osoba za pokretanje vlastitog biznisa i obuka za poboljšanje poslovanja za 8 nezaposlenih osoba koje registruju svoj biznis.

Pravo na učešće u programu podrške razvoja poslovnih ideja imaju državljani BiH, nezaposlene punoljetne osobe prijavljene na evidenciju službi za zapošljavanje do 35 godina starosti koje žele pokrenuti vlastiti biznis na teritoriji Hercegovine uz financijsku i savjetodavnu podršku REDAH-a. Djelatnost poslovne ideje nije ograničena na IT sektor, ali će prednost imati djelatnosti, čije se glavne aktivnosti odvijaju koristeći IT tehnologiju.

Kandidati čija aplikacija zadovolji kriterije Komisije za procjenu poslovnih ideja dobiće priliku za pokretanje biznisa uz savjetodavnu i finansijsku podršku REDAH-a.

Savjetodavna podrška će se odvijati u dva kruga po 3 dana, a finansijska podrška u iznosu do maksimalno 9.150 KM po novoosnovanom biznisu biće omogućena za maksimalno 8 najbolje ocijenjenih poslovnih planova. Sredstva iz finansijske podrške biće iskorištena za podršku biznisima u skladu sa odobrenim poslovnim planom.

(NovaSloboda.ba)