U Mostaru obilježeno sjećanje na žrtve genocida: “Dok je jedna majka živa, neće se zaboraviti”

Obilježavanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici upriličeno je u nedelju u Mostaru mimohodom i šetnjom od Karađoz-begove džamije do Staroga mosta.

U mimohodu je uz Mostarke i Mostarce učestvovalo180 članica udruge “Žene Srebrenice”.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić podsjetio je kako “Žene Srebrenice” svake godine u Tuzli organizuju ovaj mimohod, te izrazio zadovoljstvo što su ove godine došle u Mostar kako bi zajedno podijelile trenutke, bol, ali i borbu za istinom.

Predsjednica udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je da se 27 godina bore za istinu te kako još uvijek traže pravdu.

“Budući da Bošnjaci često prespavaju i zaborave ono što nam se desilo, danas smo došli u Mostar, koji je proživio isto što je proživjela i Srebrenica, kako bismo poručili da smo mi majke još uvijek tu, da nismo našli kosti svoje djece, te da zločinci nisu izašli pred lice pravde, ali i da bi naučili nešto o prošlosti kako bismo imali bolju budućnost”, poručila je Subašić.

Dodala je kako svaka majka rodi dijete iz ljubavi, te ga iz ljubavi vaspitava.

“Naša djeca, nažalost, nisu imala mogućnosti živjeti. Danas, umjesto unučadi, imamo po jednu, dvije kosti. Dok god postoji jedna majka, neće se zaboraviti. Mislim da je svaka majka prenijela na dijete ili unuče ono što je proživjela, jer je padom Srebrenice 5.500 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja. Ta djeca neće zaboraviti, ali su odrasli bez mržnje i bez osvete”, naglasila je.

Predsjednica udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović ustvrdila je kako se u cijeloj BiH dogodila Srebrenica i genocid nad Bošnjacima.

“Danas se negira genocid, puštaju se zločinci. Kao neka pravda u sudu, ali Ratka Mladića puštaju na slobodu jer je bolestan. Protiv toga se mi borimo, porodice to ne mogu podnijeti. Ima li pravde na ovom svijetu? Naših najmilijih nema, oni su ubijeni. Zašto ga ne ostave da svoju poganu dušu ispusti onako kako je zaslužio?”, izjavila je Begović.

(Fena)