Britansko ministarstvo odbrane: Ukrajina oslobodila teritoriju dvostruko veću od Velikog Londona

Ukrajina je optužila rusku vojsku za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda, koja je primorala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkov.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su mete uzvratnih napada uključivale vodovodne objekte i termoelektranu u Harkovu, što je izazvalo masovne nestanke struje.

“Nema vojnih objekata, cilj je da se ljudima oduzme svjetlost i toplina”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twiteru kasno u nedjelju.

Moskva poriče da su njene snage namjerno gađale civile.

Zelenski je opisao ukrajinsku ofanzivu na sjeveroistoku kao potencijalnu prekretnicu u šestomjesečnom ratu, i rekao da bi tokom zime moglo biti dodatnih teritorijalnih dobitaka ako Kijev dobije snažnije oružje.

U najgorem porazu ruskih snaga od kako su u martu odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, hiljade ruskih vojnika ostavilo je municiju i opremu dok su bežali iz grada Izjuma, koji su koristili kao logistički centar.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedeljak da je Rusija vjerovatno naredila povlačenje svojih trupa iz cijele okupirane Harkovske oblasti zapadno od rijeke Oskol.

Ministarstvo je u redovnom ažuriranju objavilo da je Ukrajina oslobodila teritoriju najmanje dvostruko veću od Velikog Londona i da “brzi ukrajinski uspjesi imaju značajne implikacije na cjelokupni operativni plan Rusije”, javlja AFP.

(Fena)