Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne evropske nagrade “Luigi Micheletti”

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik je prestižne nagrade “Luigi Micheletti”, koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja, a ista im je uručena na konferenciji i svečanosti održanoj u Luksemburgu od 8. do 10. rujna.

Nagrada Micheletti organizuje se u saradnji s Fondacijom Micheletti, kako bi se istaknule najbolje prakse u muzejima, a fokusira se na inovativne muzeje i izložbe 20.vijeka u sferama istorije, nauke, tehnologije, industrije, naučnih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centara, stoji u saopštenju firme “Rukotvorine” iz Konjica.

Muzej drvorezbarstva Konjic osnovali su i otvorili 2019. godine vlasnici “Zanata”, porodica Nikšić, a suosnivač i direktor mu je Orhan Nikšić.

“Konjički duborez je u decembru 2017. godine upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, čime je nama, nosiocima ove tradicije, dodijeljena ne samo čast i privilegija, već se istakla i obaveza da doprinesemo očuvanju kako materijalnih objekata, tako i nematerijalnog kulturnog nasljeđa nastalog bavljenjem ovim umjetničkim zanatom, čije se znanje prenosilo s generacije na generaciju”, izjavio je Nikšić, te je dodao kako ovo je druga ovogodišnja nagrada za konjički muzej.

Po njegovim riječima, cilj Muzeja je da sačuva, osvijesti i učini javno dostupnim sjećanja na drvorezbare i njihova djela, kao i da ispriča priču o izdržljivoj i fascinantnoj istoriji ovog tradicionalnog zanata koji je postao simbol Konjica i najizrazitiji element kulturne baštine.

“Drugi cilj je da se održi vještina drvorezbarstva nadahnjujući i obučavajući nove generacije drvorezbara i stvarajući ponovno zanimanje za njihove radove. Konačno, kako se važne kulturne institucije u BiH bore da opstaju zbog nedostatka javnih sredstava, naš cilj je i da istaknemo alternativni model za očuvanje tradicionalnih zanata i kulturnog nasljeđa”, naglasio je Nikšić.

Značajno je napomenuti da je Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik i nagrade “Živa” za najbolji slovenski muzej u konkurenciji 20 muzeja iz 11 slovenskih zemalja, koja je svečano dodijeljena na sedmoj ceremoniji Foruma slovenskih kultura u Beogradu u januaru 2022. godine, sa zakašnjenjem od godinu dana zbog pandemije.

Arhitekturu muzeja je dizajnirala “Normal Arhitektura” i to je jedan od prvih primjera parametarske arhitekture u Bosni i Hercegovini, prezentaciju i grafički dizajn potpisuje Enes Huseinćehajić, a sve tekstove je napisao Ahmed Burić.

(Fena)