Finansijski gigant Goldman Sachs sprema stotine otkaza

Očekuje se da će Goldman Sachs otpustiti stotine radnika, po medijskim izvještajima, a rezovi u investicionoj banci mogli bi početi već sljedeće sedmice i uticati na zaposlene u cijeloj firmi.

Goldman Sachs je odbio dati komentar, ali je u julu naveo smanjenu dobit u izvještaju o zaradi.

“Donijeli smo odluku da usporimo brzinu zapošljavanja”,, rekao je tada glavni finansijski direktor kompanije Denis Coleman.

Investiciona banka je upozorila da će možda morati smanjiti troškove kako se ekonomski izgledi pogoršavaju.

Izvijestili su o smanjenju profita od 48 posto u drugom tromjesečju, jer se njihovi klijenti suočavaju s inflacijom, rastućim kamatnim stopama, pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Njegova divizija investicionog bankarstva ostvarila je prihod od 2,1 milijardu dolara, što je pad od 41 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Finansijski gigant sa Wall Streeta obično svake godine smanji od jedan do pet posto svog osoblja koje ne zadovolji rezultatima, a smanjenje za 2022. godinu će vjerovatno biti na nižoj granici tog raspona, rekao je izvor za Reuters.

“Nema sumnje da se tržišna sredina zakomplikovala i da kombinacija makroekonomskih uslova i geopolitike ima materijalni uticaj na cijene imovine, tržišnu aktivnost i povjerenje”, rekao je izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon.

Goldman Sachs je američka multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge sa sjedištem u New Yorku.

(Fena)