Pretežno sunčano

Jutros je pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Sokolac 5, Drvar i Livno 7, Bugojno i Ivan-sedlo 8, Široki Brijeg 9;,Bihać, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 10, Grude, Prijedor i Zenica 11, Banja Luka i Doboj 12, Zvornik 13, Gradačac i Trebinje 14, Mostar 16, Neum 18 stepeni..

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zvazduha između 22 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilno vrijeme, sa više svježine tokom noći i jutra, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz duže sunčane intervale i nešto izraženiji osjećaj sparine u poslijepodnevnim satima, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

Preporučuje se prikladno oblačenje, kako bi se po potrebi raskomotili.

—–

BIHAMK

Smanjena vidjivost zbog magle

U centralnim i istočnim krajevima vidljivost je u jutarnjim satima smanjena zbog magle, a posebno izdvajamo šire područje Bugojna i Gračanice, te pojedine dionice uz rijeke Lašvu i Bosnu. Na dionicama sa maglom i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se saobraćaj u terminima: od 10 do 11 sati, od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i autoput A-1 Zenica jug-Zenica sjever (vijadukti Klopče i Klopačke stijene), kao i magistralne puteve: Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Povodom održavanja penjačkog festivala, “Drill and Chill Festival”, u kanjonu “Tijesno”, do 17.09. svakog dana od 11 do 11:45 sati dolazi do obustavljanja saobraćaja na magistralnom putu Jajce-Banja Luka, dionici Crna Rijeka-Karanovac. Za vrijeme obustavljanja, vozila mogu saobraćati alternativnim pravcem Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru „5c“ Tovira-Kostajnica, do 15.09. izvodiće se testne vožnje, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju, kojom će se regulisati brzina kretanja. Za vrijeme trajanja probnog perioda, korisnici ove dionice autoputa neće plaćati putarinu.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)