HNK: Više od pola miliona KM za projekte iz kulture i sporta

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, usvojila je odluke o odabiru korisnika po stavkama ”Ostali izdaci za kulturu” i ”Ostali izdaci za sport + uspješnim pojedincima”, kojima su odabrani svi kandidati koji su ispunili tražene uslove iz javnih konkursa.

Tim odlukama ukupno je izdvojeno 520.000,00 KM budžetskih sredstava za direktnu podršku projektima kulturnih i sportskih kolektiva, kao i uspješnih pojedinaca s prostora cijelog kantona, i to iznos od 280.000 KM za sport i 240.000,00 KM za kulturu. Naglašeno je da je riječ o dijelu sredstava koje Vlada planira da izdvoji za sport i kulturu u ovoj godini.

Na sjednici je prihvaćena i Informacija o Projektu unapređenja kvaliteta vazduha u BiH za period od 2023. do 2028. godine. Vlada HNK-a učestvovaće u tom projektu koji će se implementirati putem Federalnog ministarstva okoline i turizma. Sredstva za realizaciju Projekta biće osigurana kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke u maksimalnom iznosu od 15.500.000 eura za cijelu FBiH, prema planu realizacije Projekta.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za rješavanje socijalnog stambenog zbrinjavanja, nužnog smještaja boraca i članova njihovih porodica u iznosu od 88.000 KM.

U cilju omogućavanja što funkcionalnijeg rada Skupštine HNK-a, Vlada je, nakon prethodnih izdvajanja za finansiranje rekonstrukcije i dogradnje zgrade Skupštine, danas donijela Odluku da, uz ranije izdvojeni iznos od 500.000 KM, osigura i dodatnih 320.000 KM u ovoj godini za opremanje objekta. Uključivo s ovim sredstvima, zgrada Skupštine HNK-a biće u potpunosti dovršena i opremljena.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Vlada je usvojila odluke o odobravanju nabavke i opremanju Kantonalnog suda Mostar, Opštinskog suda Mostar, Opštinskog suda Konjic i Kantonalnog tužilaštva Mostar u ukupnom iznosu od 335.590 KM.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK-a, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za tri elektroenergetska objekta i to: FNE ”Plavo sunce4”, FNE ”Pplavo sunce5” i “Plavo sunce 6”.

Vlada je prihvatila Informaciju o provođenju Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022. s prijedlogom za nastavak programa za period 2023. – 2026. Prvi mamografski pregledi provedeni su u SKB-u Mostar i Domu zdravlja Konjic kao pilot program, te je upućeno 500 pozivnica ženama, a dodatnih sedam javilo se samoinicijativno. Potpisani su ugovori sa svim zdravstvenim ustanovama koje su iskazale spremnost učestvovanja u ovom programu. Uzimajući u obzir da otkrivanje promjena u ranoj fazi ove bolesti ima višestruke benefite u smislu pozitivnog ishoda liječenja, ali i drastičnog smanjenja troškova, potvrđuje se ekonomska opravdanost Programa, o čijemu nastavku su se pozitivno izjasnile sve zdravstvene ustanove na području Kantona.

Vlada je usvojila i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.

(NovaSloboda.ba)