Kordić, Kevelj i Sattler otvaraju Evropsku sedmicu mobilnosti u Mostaru

Grad Mostar po prvi put je formalno registrovan na stranici European mobility week (Evropska sedmica mobilnosti), te će, u saradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara i brojnim udruženjima i organizacijama, učestvovati u pripremama brojnih aktivnosti na temu održive mobilnosti.

Evropska sedmica mobilnosti je earopska inicijativa nastala s ciljem podsticanja malih i velikih gradova na uvođenje i promociju održivih prevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Evropska sedmica mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. septembra.

Svečano otvaranje Evropske sedmice mobilnosti i predstavljanje programa u Mostaru biće upriličeno u petak u 18 sati u velikom gradskom parku, kada će se prisutnima obratiti gradonačelnik Grada Mostara dr. Mario Kordić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Nakon svečanog otvaranja, slijedi outdoor fitness trening za sve u vođstvu trenerice Jasmine Kavazović, te bogat sadržajni program.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente; sedmice aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, uvođenje sistema javnih bicikala, unaprjeđenje sistema javnoga prevoza, te “Dana bez automobila”, koji se održava 22. septembra i predstavlja centralni događaj Evropske sedmice mobilnosti.

(NovaSloboda.ba)