Bijes javnosti u Iranu zbog smrti mlade žene nakon što je uhapsila i pretukla policija za moral

Mahsa Amini, 22. godišnja Iranka koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, preminula je nakon što je pala u komu, prema izvještajima u petak koja se pozivaju na Amininu porodicu, prenosi BBC.

Dvadesetdvogodišnja Iranka umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila policija za moral, jer se navodno nije pridržavala strogih pravila o pokrivalima za glavu.

Očevici su izjavili da je Mahsa Amini pretučena dok je bila u policijskom kombiju kada su je pokupili u Teheranu u utorak.

Policija je odbacila optužbe, rekavši da je gospođica Amini “iznenada imala srčani problem”.

To je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama od vlasti u Iranu posljednjih sedmica.

Porodica gospođice Amini kaže da je bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni problem sa srcem.

Međutim, obaviješteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja, a porodica je rekla da je bila u komi prije nego što je umrla u petak.

Teheranska policija je saopćila da je Amini uhapšena zbog “datih opravdanja i da bi se obrazovala” o hidžabu, marami koju sve žene moraju nositi u Iranu.

Njena smrt došla je u trenutku rastućih izvještaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena, uključujući i one za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja, a kojima je zabranjen ulazak u vladine urede i banke.

Mnogi Iranci, uključujući provladine pojedince, izražavaju ogorčenje na platformama društvenih medija u vezi sa samim postojanjem moralne policije, poznate i kao “patrole za zaštitu morala”, i na društvenim medijima ih nazivaju patrolama za ubijanje.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci, na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, vuku ih po zemlji i na silu ih odvode.

Mnogi Iranci direktno krive vrhovnog vođu Alija Hamneija. Njegov govor iz prošlosti se ponovo dijeli na društvenim mrežama u kojem opravdava uloga moralne policije i insistira da pod islamskom vlašću žene moraju biti prisiljene da poštuju islamski kodeks oblačenja.

(Fena)