Odbijena tužba organizatora Europridea

Srbijanski Upravni sud odbio je tužbu koju su podnijeli organizatori Europride protiv MUP-a, odnosno njihove odluke kojom se zabranjuje šetnja u okviru ove manifestacije, najavljena za danas u 17 sati.

U odluci Suda se navodi da je tužba organizatora Europride podnijeta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije, neosnovana, javlja Beta.

Sud je, naime, utvrdio da povodom javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

MUP Srbije zabranio je ranije šetnju u okviru Europride iz bezbjedonosnih razloga i odbacio žalbu organizatora Europridea na ovu odluku.

Takođe, iz  sigurnosnih razloga, nije odobreno ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije.

Organizatori Europride su Vladi Srbije u petak predali peticiju za održavanje šetnje i zahtjev MUP-u, te najavili da će se učesnici okupljati od 16 sati ispred zgrade tamošnjeg Ustavnog suda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da se bavi temom Europridea i poručio da treba poštovati zakon.

(Fena)