Poplave u Hrvatskoj, najkritičnije na području grada Ozlja

U Hrvatskoj se nastavljaju problemi s poplavama koji su krenuli u petak, 16. septembra, porastom vodostaja nekih rijeka, a prije svega Kupe i njenih pritoka, pa je tako u nedelju u Karlovcu navedena rijeka u 8 sati dosegla 796 centimetara.

Na karlovačkom području na gornjem toku rijeke Kupe poduzete su mjere obrane od poplava, a prema posljednjim informacijama, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne, stanje na ovom području se popravlja, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja, gdje je zbog poplave ugroženo 40. ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji opasnost od rijeke Korane, koja se ulijeva u Kupu i povećava njen vodostaj.

Hitne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode, te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolovozu, za sav saobraćaj je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta.

Hitne službe i dalje su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje je u posljednja 24 sata odrađeno 65 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta, te ispumpavanje vode. Gotovo polovinu teritorije poharalo je nevrijeme, a kiša otežava sanaciju, na čazmanskom području trebaće proći još mnogo vremena dok se stanje ne normalizuje.

Vatrogasci Javne vatrogasnejedinice Delnice nisu morali intervenisati od juče. U selu Kuželj, u kome se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno, crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kome je smještena postavka Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizuelno stanje bolje nego juče, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljeg je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabilizaciji vremena.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s izuzetnom količinom oborina, u protekla 24 sata do 8 sati u nedelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru, tako je u Begovom palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50.

Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za saobraćaj.

Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Na području Primorsko-goranske županije, vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila i izrađivali zečje nasipe, a na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija, na kojima je ukupno učestvovalo 76 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom, izvijestili su u nedelju prijepodne iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

(Fena)