Svečana dodjela nagrada „Nijaz Slipičević“ u utorak u Centru za kulturu

Svečanost dodjele nagrada „Nijaz Slipičević“ bit će upriličena u utorak, 20. septembra, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, u mostarskom Centru za kulturu s početkom u 19 sati.

O dobitnicima su i ove godine odlučivali građani Mostara. Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde. Zabilježen je veliki interes građana Mostara, koji su sa skoro 3200 glasova odabrali između osam nominiranih, saopštila je Fondacija “Slipčević”.

Dobitnica prve nagrade Nijaz Slipičević s 1.387 osvojenih glasova je Mateja Lovrić – djevojka koja je svoje vrijeme posvetila drugima. Put ove humanitarke je počeo prije više godina, opremanjem maturanata slabijeg imovinskog stanja; danas ima i udruženje koje pomaže djecu, stare, bolesne…

Dobitnik druge nagrade Nijaz Slipičević s 1.039 osvojenih glasova je kolektiv Akademija futsala Mostar SG – nastala s ciljem omasovljavanja malog fudbala među mostarskom djecom, odnosno kako bi se u njoj tesale nove generacije članova jednog od najtrofejnijih klubova malog fudbala u BiH. MNK Mostar SG Staklorad aktuelni je prvak i osvajač Kupa BiH.

Dobitnik treće nagrade Nijaz Slipičević sa 297 osvojenih glasova je Antonio Šarić – 11. godišnjak, koga svijet upoznaje kroz violinu. Kruna njegovog dosadašnjeg muziciranja, uz Simfonijski orkestar i školovanja u Muzičkoj školi, bilo je renomirano globalno takmičenje u klasičnoj muzici gdje je dospio do polufinala.

Kao posebno priznanje, i ove godine biće dodijeljena Plaketa Nijaz Slipičević. Ove godine dobit će Senad Ramadanović za uspjehe postignute u karateu i doprinos razvoju i afirmaciji mostarskog sporta.

Fondaciju Slipičević 2015. godine osnovao je Hari Slipičević, u sjećanje na svog oca Nijaza, mostarskog društvenog radnika i humanistu.

Misija fondacije je dobrobit, i to za sve – stvaranje mogućnosti za djecu i mlade, pružanje podrške razvoju kulture, humanosti, zdravstva i sporta, stoji u saopštenju.

(Fena)