Hrvatska: Optuženi ilegalni uvoznici skupocjenih automobila

oštećen za 3,7 miliona kuna.

Tužilaštvo je saopštilo da je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana starosti između 33 i 51 godine i tri firme zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, falsifikovanja isprave i pomaganja u tim nedjelima, javlja Hina.

Mediji su ranije izvijestili da je organizator grupe Ivan Inja Bašić (51.), koji je od ranije poznat iz stupaca crne hronike kao dio grupe kradljivaca automobila pod vođstvom pukovnika Željka Maglova.

Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja firmi osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Kupnju korištenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih firmi.

Ali, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih “nestajućih” firmi iz Bugarske, Slovenije i Slovačke, u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.

Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i fudbalski menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pri tom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90.ih, navodno je finansirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.

Uz to, Bašić i ostali okrivljenici se terete da su se nepripadno okoristili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanje poreznih i carinskih davanja na štetu državnog budžeta prilikom uvoza novih automobila Nissan Infiniti Q50 iz BiH u Hrvatsku radi njihove dalje prodaje.

Bašić se Uskokovom optužnicom tereti da je preko svoje firme uvezao iz Holandije u BiH 98 Nissana, od kojih su njih 48 prevezli u Hrvatsku, a za koje su lažno navodili da su iz BiH bili prodati fiktivnom – tzv. “nestajućem” trgovačkom društvu iz Bugarske.

Na opisani način, okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili budžet za najmanje 900 hiljada kuna.

(Fena)