Turistički novinari iz šest zemalja boravili u studijskoj posjeti Hercegovini

Grupa turističkih novinara iz Bosne i Hercegovine, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije boravila je proteklih dana u studijskoj posjeti Hercegovini.

Novinari iz šest zemalja prvo su, kao gosti Hercegovačko-neretvanskog kantona, posjetili Mostar i Počitelj, gdje su se upoznali s bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem i gastronomskom ponudom ovog dijela Hercegovine, a potom su obišli i Park prirode Hutovo Blato, jedno od najvećih staništa ptica u ovom dijelu Evrope.

“Nisam ni trenutka oklijevao prihvatiti poziv da budem domaćin ovoj grupi uglednih novinara iz nekoliko zemalja istočne i jugoistočne Evrope, koji su nas počastili svojim posjetom i svojevrsnim ‘ocjenjivanjem’ Hercegovine, kako bi svoje utiske prenijeli daleko van granica BiH i ove regije, odnosno kako bi naša blaga otkrili i ponudili svojoj publici, pa i cijelom svijetu. U Hercegovini su, na lokacijama u okolini Mostara, Čapljine i Ljubuškog, posjetili niz naših prirodnih, istorijskih, arheoloških i gastronomskih bisera, a za prestižne će časopise, televizijske i radijske emisije izvijestiti o ljepotama, gastronomskoj i enološkoj ponudi i posebnostima našeg kraja. Imaće što i napisati! Ne krijem ponos koji sam osjetio slušajući ih kako, posljednjeg dana njihove hercegovačke turneje, oduševljeno govore o našoj bogatoj tradiciji”, ističe premijer HNK-a Nevenko Herceg i dodaje da je kao bivši federalni ministar turizma duboko svjestan nemjerljive vrijednosti ovakvih posjeta i ovakve vrste promocije za prepoznavanje i razvoj naše turističke ponude.

Drugi dio boravka stranih novinara u Hercegovini bio je rezervisan za posjetu Ljubuškom, gdje su im domaćini iz turističke zajednice organizovali obilazak brojnih atraktivnih lokacija na širem prostoru ovog grada. Za neke od novinara, među kojima su bili predsjednici nacionalnih udruženjaa turističkih novinara, ali i članovi profesionalnih udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET, ovo je bio i prvi dolazak u Zapadnu Hercegovinu.

“Ljubuški kraj obiluje prirodnim ljepotama, ponajviše vodopadima. od kojih su najpoznatiji Koćuša i Kravica na rijeci Trebižat. Osim prirodnih ljepota, baštini bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, od kojih bi izdvojio muzej i galeriju ‘Majka’ u sklopu franjevačkog samostana na Humcu, tvrđavu Herceg Stjepana, rimski vojni logor Bigeste, stećke i mnoge druge zanimljivosti. Sa zadovoljstvom smo protekla tri dana za članove FIJET-a i novinare iz šest država organizovali obilazak ljubuškog kraja i uz sve navedene zanimljivosti približili gastro i vinsku ponudu koju ovde mogu kušati, kao i outdoor aktivnosti. Raduje nas saznanje da je Ljubuški za njih, kako su nam naveli, jedno veliko turističko otkriće, te da će u radio i TV emisijama, reportažama na portalima i časopisima u svojim zemljama približiti sve ono što Ljubuški može ponuditi”, ističe direktor Turističke zajednice Ljubuški Mladen Bebek.

Trenutno se radi na uspostavljanju FIJET-a BiH, što će otvoriti nove mogućnosti za međunarodnu promociju bosanskohercegovačkog turizma.

(Fena)