Javna rasprava o izmjenama Prostornog plana: Zaustaviti gradnju mHE na Bunskim kanalima!

prijedlogu izmjena postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, a izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara.

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“, koja okuplja mještane naselja Buna, poziva sve građanke i građane Mostara da se odazovu pozivu te prisustvuju javnoj raspravi i na taj način doprinesu zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode. Zajednički, građani neće dozvoliti da 2 mHE na Bunskim kanalima ostanu u Prostornom planu Grada Mostara.

“Ostvarili smo značajne pobjede ali još nije kraj – Bunski kanali još uvijek nisu sigurni. Ovo je jedinstvena prilika da se konačno čuje glas građana u vezi izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Mi već godinama govorimo da je naš jedini interes zaštita ovog spomenika prirode i da nećemo dozvoliti da se na Bunskim kanalima grade mHE. Nećemo odustati dok se Bunski kanali trajno ne zaštite. Uključit ćemo se u raspravu i priložiti naše pisane komentare na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar”, ističu predstavnici neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara, su krajem juna ove godine, na 23. sjednici Gradskog vijeća, usvojili odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana opštine Mostar. Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana opštine Mostar je uslijedila nakon što su predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni“ uputili građansku inicijativu za Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana.

„Dragi sugrađani, ovo je prilika da da zajedno kažemo: „STtop gradnji mHE na Bunskim kanalima!“, stoji u pozivu neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni“.

(NovaSloboda.ba)