Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma

BH Telecom je i ove godine obilježio svoj dan, četvrtom po redu poslovno-tehnološkom konferencijom “SarajevoTechLab 4”, koja je okupila brojne stručnjake iz poslovne i tehnološke struke i inovacija.

Na konferenciji,  koja je održana u Convention Centru Hotela Hills, predstavljena su dosadašnja dostignuća, ali i plan razvoja za naredni period.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman prisutne je podsjetio na 5. septembar 1993. godine, kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT -a BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Bern, korištenjem međunarodnog koda 387. To je bio vrlo značajan događaj ne samo za PTTBiH već za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Takođr je istakao kako se tokom cijelog septembra nizom aktivnosti obilježava Dan kompanije BH Telecom.

„Kada govorimo o planovima, nastavićemo snažno ulagati u  BHTechLab, kao našu platformu za startupe i inovacije u domenu naprednih tehnologija, nastavit ćemo promovisati BHSmartLab, naše jedinstveno rješenje za pametne gradove namijenjeno javnom sektoru“, rekao je Khriman naglašivši da je ponosan na rezultate platforme BH Content Lab , koja je do sada realizovala sedam igranih serija i pet igranih filmova, čiji koproducent je BH Telecom, a za koje je izdvojeno dodatnih 18 miliona KM.

Kad je riječ o finansijskom poslovanju, istakao je da je u proteklih sedam mjeseci. Kompanija BH Telecom za sedam mjeseci ostvarila 20 miliona KM veći prihod nego prošle godine u istom periodu, te da je plan premašen za skoro pet miliona KM. Takođe, premašen je plan dobiti za preko 60 posto za sedam mjeseci.

Amir Zukić, federalni ministar razvoja, preduzetništva i zanatstva, čestitao je BH Telecomu na vrhunskoj organizaciji konferencije, kao i digitalnom napretku BH Telecoma.

“Zahvaljujući BH Telecomu i njihovoj organizaciji, liderskoj ulozi, mi držimo korak s vremenom koji je neizbježan kada je u pitanju proces digitalizacije i razvoju digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Zukić.

Prisutnima se obratio i Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma, koji je predstavio niz pametnih rješenja koje nudi BH Telecom.

„Niz pametnih rješenja koji nudi BH Telecom  imaju za cilj da olakšaju svakodnevni život građanima, kroz jedno sigurno, pouzdano i stabilno rješenje, kao što je i naša kompanija. Cilj nam je da gradimo prepoznatljivu infrastrukturu koja će biti prepoznata kod naših građana “, istakao je Lučkin.

Na konferenciji su govorili eminentni sudionici i panelisti, koji su diskutovali i o tome da li BiH može imati prvi pametni grad, zatim o izazovima i mogućnostima 5G mreže, naprednim tehnologijama iz oblasti IOT-a, utiecaju na okolinu i tržišna predviđanja za naredni period.

(NovaSloboda.ba)