Ukrajinski vojnici brzo napreduju u protivofanzivi

Ukrajinske trupe nastavile su napredovati dalje na istok na teritoriju koju je nedavno napustila Rusija, stvarajući uslove za potencijalni napad na moskovske okupacione snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više naoružanja od zapadnih zemalja.

“Okupatori su očito u panici”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedeljak naveče, dodajući da je sada fokus na “brzini” u oslobođenim područjima.

Ruska crnomorska flota premjestila je neke od svojih podmornica iz luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodorskom Krai u južnoj Rusiji, saopštilo je u utorak britansko Ministarstvo odbrane.

Premještanje je vjerovatno urađeno zbog nedavne bezbjedonosne prijetnje na lokalnom nivou u svjetlu povećanih ukrajinskih napada, objavilo je ministarstvo u dnevnom obavještajnom ažuriranju na Twitteru.

“U posljednja dva mjeseca, napadnuti su sjedište flote i njen glavni aerodrom mornaričkog vazduhoplovstva”, rečeno je iz Ministarstva.

“Bili smo spremni za borbu, ali da jednostavno napuste cijelu liniju odbrane, to stvarno nismo očekivali”, kazao je ukrajinski vojnik.

Među predmetima koje su ruski vojnici ostavili za sobom bilo je oružje, municije, slike Lenjina i slike iz časopisa Playboy, izvještavaju novinari AFP-a.

Administracija u Donbasu koju podržava Moskva pozvala je na hitni referendum kako bi se izjasnili o tome da se ta regija pripoji Rusiji, nakon uspješne ofanzive Ukrajine.

(Fena)