Džaferović se sastao sa Guterešom: Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH na osnovu Dejtona i ranijih odluka institucija BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antonijom Guterešom. Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Kako je saopšteno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je i o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću bezbjednosti o misiji EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je istakao da bi bilo dobro da Vijeće bezbjednosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90.ih godina.

Predsjedavajući Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

(Fena)