Hercegovina Classic: U četvrtak biciklijada, u subotu profesionalna trka

U organizaciji Udruženja “HerzegovinaBike” i u saradnji sa Gradom Mostarom, Sportskim savezom Grada Mostara i Biciklističkim klubom Mostar, u četvrtak će se održati 2. Mostarska biciklijada, a za subotu je planirana profesionalna  cestovna utrka “Hercegovina Classic”.

U sklopu “Dana bez automobila”, u četvrtak će se održati 2. Mostarska biciklijada sa startom i ciljem na Lenjinovom šetalištu. Dešavanja će početi već u 12 sati sa izložbom i malim mini sajmom, gdje će bike trgovine Capriolo SC Mostar i M-Bike Shop izlagati svoju ponudu bicikala i opreme, te će svim posjetioci na ponudi imati besplatan pregled bicikala. Takođe, tu će se nalaziti i štand Rolla App, popularne aplikacije za aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, tako da će svi posjetioci imati priliku da iz prve ruke voze i testiraju neke od novih staza na Rolla aplikaciji.

Od 17 sati, na Lenjinovom šetalištu organizator će održati i edukaciju najmlađih biciklista, koji će imati priliku svoje vještine da okušaju na biciklističkom poligonu, a već od 18 sati kreće i centralnni događaj, najmasovnija biciklijada kroz Grad Mostar u dužini od 8 kilometara.  Nakon biciklijade, ide trka guralica i nagradna tombola, u kojoj će se podijeliti tri bicikla i kacige.

Na biciklijadi mogu učestvovati sve osobe koje posjeduju ispravan bicikl bez posebnih prijava, a poželjno je da imaju i kacigu.

Subota je planirana za profesionalnu cestovnnu trku “Hercegovina Classic”, koja će startovati ispred tržnog centra Mepass Mall, a trka se boduje za Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

“Doista dva prelijepa događaja su pred nama koja promovišu biciklizam kao zdrav nain življenjna i kao sport, te sam izrazito sretan što i ove godine imamo mogiućnost da organizujemo ove sjejne događaje. Tu bih se zahvalio svim našim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima koji nas podržavaju u našim ciljevima”, kaže Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

Organizatori događaja poručuju kako su spremni za organizaciju ovih događaja i upravo u ovim trenucima završavaju posljednje pripreme. Dobijene su sve saglasnosti za organizaciju ovog događaja, te se pristupa završnim fazama priprema. Bitno je naglasiti kako će na saobraćajnicama Grada Mostara tokom održavanja biciklijade u četvrtak, te tokom održavanja trke u subotu vršiti posebna regulacija saobraćaja od strane MUP HNK-a.

Organizatori događaja su Udruženje za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl”, Biciklistički klub Mostar, Biciklistički savez Bosne i Hercegovine, Sportski Savez Grada Mostara i grad Mostar.

(NovaSloboda.ba)