SDP HNK: Potvrdilo se sve što smo govorili o podjeli policije u HNK-u!

KO SDP BiH HNK-a već prije nekoliko mjeseci upozorio je domaću javnost i međunarodnu zajednicu o namjerama koalicije SDA – HDZ da pod potpunu stranačku kontrolu stave policiju u našem kantonu. Još prije donošenja diskriminatornog i neustavnog zakona kojim se uvodi dvostruko upravljanje policijom upozoravali smo da se radi isključivo o političkom dogovoru. Sve naše prijašnje tvrdnje su  potvrđeno pojavom imena kandidata za komesara i zamjenika komesara MUP-a HNK-a, saopšteno je iz Press službe KO SDP-a HNK-a..

„Po imenima kandidata za komesara i zamjenika komesara policije više je nego jasno da su SDA i HDZ postigli politički dogovor po komeće komesara odrediti HDZ, a zamjenika komesara će odrediti SDA. Odnosno, više je nego jasno da je HDZ signalizirao ko smije da se prijavi za komesara, a da je SDA signalizirala ko smije da se prijavi za zamjenika komesara.

Na taj način, dobićemo dvostruko upravljanje policijom po izrazito stranačkoj liniji. Više je nego jasno da će HDZ na ovaj način upravljati svim ključnim procesima u MUP-u HNK-a, jer je trenutno i nadležni ministar pripada toj stranci.

S druge strane, SDA će, ukoliko im to HDZ dozvoli, dobiti mogućnost ‘uhljebljivanja’ određenih podobnih kadrova. 

Vjerovatno je to jedini pravi zbog koga je SDA, nakon gotovo 10 godina, pristala uraditi nešto za šta su sami tvrdili da je neustavno i za što su čak podnosili prijave tužilaštvima.

Na ovaj način mogli su imenovati komesara policije još prije 10 godina, pa sada SDA treba odgovoriti zbog čega to nije tada urađeno, i zašto smo ovoliko godina čekali da se završi ovaj proces?

Vjerovatno su se jedni i drugi dosjetili da će ovakvim zakonom putem HDZ komesara i SDA zamjenika komesara moći opstruirati sve moguće nadolazeće istrage za kriminal, korupciju i nagomilani nepotizam u institucijama HNK-a. 

Ovim putem sada i javno objavljujemo da je jedan od najodgovornih za implementaciju ovog zakona u HNK i podpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović koji neće, ne želi ili ne smije raditi svoj posao.

Podsjećamo da je Milan Dunović jedini ovlašteni dužnosnik, uz predsjednika i podpredsjednicu FBiHm da uputi apelaciju Ustavnom sudu FBiH o usvojenom zakonu u Skupštini HNK-a.

Naravno da niko nije očekivao da to učine HDZ-ov predsjednik Federacije BiH ili SDA-ova pdtpredsjednica FBiH, ali smo očekivali da se podpredsjednik FbiH, koji se tako gorljivo ovih dana putem plakata navodno bori za građansku državu, suprotstavi uspostavljanju stranačkih policija u HNK-u.

Očekivali smo da će pokušati osporiti potpuno neustavne odredbe novog zakona o policiji u HNK-u.

Naime, novi zakon direktno zabranjuje svima onima koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci da se uopšte i kandiduju za komesara i zamjenika komesara policije, pa smo očekivali da će se istaknuti borac za građansku državu oštro i institucionalno suprotstaviti ovom zakonu koji direktno krši Ustav BiH i sva moguća ljudska i građanska prava. Međutim, očigledno je u ovom slučaju poslušnost prema SDA-u i ljubav prema vlasti jača od želje za građanskom državom na cijeloj njenoj teritoriji.

Više je nego jasno da se implementacija ovog dogovora između SDA i HDZ-a sada može zaustaviti na samo jedan način: masovnim izlaskom na izbore koji će srušiti njihovu osovinu zla!

Uz poziv svim dobronamjernim građanima HNK-a da se ovome suprotstave na izborima 2. oktobra, još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da zaustavi ovu farsu kojom se prave stranačke policije po uzoru na hitlerovske metode u nacističkoj Njemačkoj.

Takođe, pozivamo i Ured Visokog predstavnika u BiH da još jednom pročita pismo koje smo mu već davno poslali na ovu temu i da preduzme nešto po ovom pitanju“, stoji u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)