“Game” u Sarajevu u okviru “12 dana mira”

Po prvi put u Sarajevu, uz podršku UNHCR-a, višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu „Game“ Mostarskog teatra mladih moći će pogledati publika 24. septembra u Kamernom teatru u okviru kampanje “12 dana mira”.

„Game“ je rezultat nastojanja da se prikažu i demonstriraju životne priče izbjeglica s ciljem njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu kroz promovisanje tolerancije i kohezije.

Podržavajući izvedbu ove predstave, UNHCR se pridružuje kampanji „12 dana mira“ kako bi podvukao s čime se moraju suočiti ljudi koji su prisilno raseljeni, te kako bi poslao poruku mira.

Kampanju je, inače, prije dvije godine pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji sa agencijama UN-a u BiH.

Mostarski teatar mladih je 2021. godine kreirao pozorišnu predstavu „Game“ na osnovu svjedočenja izbjeglica koje su tada boravile u izbjegličkom kampu “Salakovac” kod Mostara. Predstava je nastala u okviru IMPACT projekta, koji provodi Agencija lokalne demokratije Mostar.

Ovog ljeta, Mostarski teatar mladih je dobio mnogobrojne nagrade za navedenu predstavu, između ostalog, i šest nagrada u okviru 25. Festivala akademskih pozorišta u Novom Sadu.

Izvođenje u Sarajevu biće 96. repriza predstave “Ga,e”.

Ulaz na predstavu je besplatan, ali zbog ograničenog kapaciteta teatra, neophodna je registracija putem Facebook stranice UNHCR-a https://www.facebook.com/unhcr.ba/ ili direktno preko linka https://www.eventbrite.com/e/predstava-game-mostarskog-teatra-mladih-u-kamernom-teatru-55-tickets-422555915117, saopštio je UNHCR.

(NovaSloboda.ba)