Kengur premlatio penzionera na smrt

Australija je zabilježila smrtonosni napad kengura na čovjeka prvi put od 1936. godine. 77. godišnji muškarac, koji je držao torbara kao kućnog ljubimca, napadnut je tokom vikenda i kasnije je preminuo od zadobijenih povreda, javila je australska televizija ABC.

Službe hitne pomoći u Redmondu južno od Perta pokušale su da pomognu povrijeđenom. Međutim, kengur je bio agresivan i nije pustio spasioce blizu muškarca. Životinja je ubijena. Uprkos svim pokušajima spašavanja, čovjek je preminuo. Još uvijek nije jasno šta je izazvalo napad.

Posljednji poznati smrtonosni napad se navodno dogodio u Novom Južnom Velsu prije više od 85 godina. Stručnjak za ponašanje kengura Graeme Coulson rekao je da, iako napadi kengura nisu neuobičajeni, oni su “vrlo, vrlo rijetko smrtonosni”. Životinje uglavnom napadaju kada se osjećaju ugroženim.

Početkom ove godine, bilo je nekoliko napada u Down Under, ali su sve žrtve preživjele. U aprilu je jednu ženu napao i teško povrijedio kengur dok je igrala golf u Kvinslendu. U martu, tinejdžerka se vozila mopedom u Viktoriji kada je kengur iznenada iskočio iz šume i oborio je sa bicikla.

Povrijeđena 14. godišnjakinja ostala je deset dana u bolnici. Takođe u martu, trogodišnju devojčicu je napao kengur na kućnom imanju na istočnoj obali.

Kengur je nacionalna životinja Australije. Postoje četiri vrste ovih torbara: crveni kengur, istočni sivi kengur, zapadni sivi kengur i kengur antilopa. Zapadni sivi kengur je rasprostranjen u regionu gdje se dogodio ovaj smrtonosni napad. Muški primjerci mogu narasti do 2,20 metara visine i težiti do 70 kilograma.

(express)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)