U Bosni djelomično vedro, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je pretežno sunčano. Oblačnije je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar i Sokolac 2, Prijedor i Široki Brijeg 4, Bihać, Grude, Ivan-sedlo i Livno 5, Banja Luka i Bugojno 6, Jajce, Sarajevo i Tuzla 7, Doboj, Zenica i Zvornik 8, Gradačac 9, Trebinje 11, Mostar i Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni djelomično vedro. Slabiji lokalni pljuskovi se očekuju u drugoj polovini dana u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. U Hercegovini danas pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Mjestimično tmurno vrijeme, izraženije u Bosni, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima uzrokovaće manje poteškoće.

Sa odmicanjem dana opšta slika će se postepeno popravljati, pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

U Hercegovini većim dijelom dana sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova danas (22.09.) obustavlja se saobraćaj u terminima od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje), od 08 do 17 sati, obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)