Vjekoslav Prebeg oslobođen i u četvrtak se vraća u Hrvatsku

Hrvat Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, oslobođen je u srijedu i u četvrtak će biti u Hrvatskoj, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Saudijska Arabija je ranije u srijedu objavila da je Rusija oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata, uhapšenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

“Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, saopštilo je Ministarstvo.

Prema saudijskom dužnosniku, među oslobođenima su državljani SAD-a, Britanije, Švedske, Hrvatske i Maroka.

Dodao je da je avion koji ih je prevozio sletio u zaljevsku monarhiju.

Prebeg je bio uhapšen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti, te mu prijetila smrtna kazna, podsjeća Hina.

U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

(Fena)