Dan bez automobila u Mostaru: Gradonačelnik najavio bolju biciklističku infrastrukturu

U sklopu obilježavanja “Dana bez automobila”, u četvrtak je u Mostaru održana Druga mostarska biciklijada u dužini od osam kilometara sa startom i ciljem na Šetalištu.

Predsjednik Udrženja za promociju biciklizma “Hercegovine bike” Toni Zorić kazao je kako je interes mladih za biciklizam u posljednje vrijeme jako velik.

“U nekih četiri, pet osnovnih škola u Mostaru realizovali smo obuke u kojima smo djecu edukovali kako bicikl voziti sigurno od kuće do škole, kako koristiti kacigu, kako se sigurno kretati saobraćajnicama i slično. Javljaju nam se i ostale škole i interes je uistinu jako velik”, kazao je Zorić.

Istakao je kako je Mostaru izuzetno potrebna biciklistička infrastruktura.

“Mostaru su potrebne biciklističke staze kako bi sva ova djeca, ali i odrasli, sigurno biciklirali. Takođe, osim bicikala vidimo i sve veći broj električnih romobila po gradu koji se voze trotoarom i predstavljaju problem pješacima. Vjerujem da bi biciklističke staze bile pravi potez. Na taj način bi se pješaci oslobodili rizika od nesreća, a i imali bi puno veći broj biciklista u Mostaru koji bi bicikl koristili svaki dan kao urbani način prevoza”, kazao je Zorić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je kako nas “Dan bez automobila” treba podsjetiti da postoje alternativni načini mobilnosti, čemu se posebna pažmju treba posvetiti danas u svjetlu energetske krize.

“To kažem i u svjetlu onoga što mi u Mostaru zadnjih nekoliko mjeseci pokušavamo uraditi, a to je vratiti javni prevoz tamo gdje mu je mjesto. Svjedoci smo da je on svih ovih godina bio zaboravljen i napušten, služio je samo za prevoz đaka, a u tom kontekstu smo se potrudili i nabavili nova 24 autobusa i ovih dana se radi novi red vožnje”, kazao je Kordić.

Dodao je kako gradska vlast razmišlja i o tome kako napraviti bolju biciklističku infrastrukturu.

“Nažalost, grad je konfiguracijom takav da je u kotlini, poprilično je zbijen, saobraćajnice koje imamo, zajedno s trotoarima, poprilično su nezgodne da bi se napravila dobra infrastruktura, ali pokušavamo nešto napraviti i sigurno ćemo dobrim dijelom mijenjati režim saobraćaja na mostarskim ulicama. Neke dvosmjerne ulice pretvorićemo u jednosmjernu kako bi dobili prostora za razvoj biciklističkih staza”, kazao je gradonačelnik.

Kordić je, takođe, najavio da je Grad aplicirao na projekst koji bi trebao poboljšati Ćirinu biciklističku stazu.

“Trebao bi je poboljšati u smislu da iz grada probamo izaći prema jugu, na Bišće polje, kako bi povezali Ćirinu stazu. Grad je nedavno potpisao jedan sporazum kojim je na sebe preuzeo obavezu održavanja te staze, tako da evo, promišljamo i radimo na tom problemu, nadamo se da ćemo stvoriti puno bolje uslove”, naveo je Kordić.

Predstavnik EU ureda u Mostaru Petar Kraljević kazao je kako je zadovoljan što je Mostar predvodnik u ovoj inicijativi, te što podržava sve one vrijednosti koje promoviše i Evropska unija.

“Zadovoljstvo mi je vidjeti veliki broj mladih Mostaraca, jer se nadam da će oni u budućnosti održavati ovu inicijativu. Vidimo se iduće godine, jer će Evropska unija nastaviti podržavati ove projekte i dalje”, poručio je Kraljević.

Inače, “Dan bez automobila” u Mostaru je počeo izložbom i malim mini sajmom, na kome su izloženi bicikli i popratna oprema, a svi posjetoci imali su priliku besplatno pregledati dvotočkaše.

Prije same biciklijade, na Šetalištu je održana i edukacija najmlađih biciklista, koji su imali priliku svoje vještine okušati na biciklističkom poligonu, nakon čega su na tomboli podijeljena tri bicikla i kacige.

Biciklijadu su zatim otvorili Kordić, Kraljević i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj.

Ovaj događaj su, u sklopu Evropske sedmice mobilnost, koji se obilježava od 16. do 22. septembra, organizovali Info centar Evropske unije u BiH zajedno s Gradom Mostarom i Sportskim savezom Grada Mostara, te u saradnji s Biciklističkim klubom Mostar i udruženjem “Herzegovina bike“.

Subota, 24. septembra, planirana je za profesionalnu cestovnu trku “Hercegovina Classic” koja će startovati ispred tržnog centra Mepas Mall, a trka se boduje za Premijer ligu BiH.

(Fena)