Istraživanje Misije OSCE-a: Samo 23 posto ispitanika smatra da se izbori u BiH provode na fer način

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je danas nalaze istraživanja “Percepcija, iskustva i mišljenja građana o izborima u BiH”, koji su pokazalai da samo 23 posto ispitanika smatra da se izbori u BiH provode na fer ili uglavnom na fer način.

Takođe, nalazi ukazuju na nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornih procesa i institucija, kao i na veliki broj glasača koji je direktno iskusio izbornu prevaru.

Više od pola ispitanika izjavilo je da su glasali na većini izbora, dok je svaka četvrta osoba izjavila da glasa “ponekad”. Svakom četvrtom ispitaniku ponuđen je novac da glasa za neku stranku ili kandidata, a više od jedne petine glasača izjavilo je da im je neko kazao na biračkom mjestu za koga da glasaju.

“Nažalost, utvrđeni nedostatak povjerenja građana u izborni proces u BiH nije iznenađujući. Nedavni amandmani na Izborni zakon BiH unaprijediće integritet izbora, kao i sveobuhvatnije aktivnosti naše Misije na pružanju pomoći Centralnoj izbornoj komisiji i zagovaranju daljnjih reformi. Što je najvažnije, građani ove države imaju moć da poboljšaju ovaj proces putem glasanja i zahtijevanja promjena”, kazala je vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH Susan Penksa.

Anketa je pokazala da su dodatne izmjene i dopune relevantnih zakona i propisa neophodne za povećanje povjerenja građana u izborni proces, budući da preko 60 posto ispitanika podržava izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Misija OSCE-a u BiH će, u saradnji s Uredom OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), nastaviti pružati podršku nadležnim institucijama, posebno Parlamentarnoj Skupštini BiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, u nastojanjima da poboljšaju izborno zakonodavstvo i prakse u skladu s međunarodnim standardima i u najboljem interesu građana i demokratije u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(Fena)