Mostarski gradski derbi trebao bi se igrati na novom travnjaku stadiona “Rođeni”

Radovi na postavljanju novog travnjaka na stadiona “Rođeni” privode se kraju, a čelnici Veleža nadaju se kako će teren biti spreman do 12. oktobra, kada bi se trebao igrati gradski derbi između Veleža i Zrinjskog.

Do sada je postavljena drenaža, odvodni sistem, prskalice, te novi sloj trave, u koji se trenutno “ušiva” plastificirana trava.

Projekat zamjene postojećeg travnjaka krenuo je sredinom juna, a rokovi za završetak radova u više su navrata probijeni.

Vođstvo mostarskog premijerligaša nadalo se da će teren biti spreman do kraja ovoga mjeseca te da će Velež na njemu 1. oktobra ugostiti ekipu Posušja, a prema posljednjim informacijama iz kluba, s povratkom na stadion “Rođeni” moraće se pričekati nešto duže.

Novi rok je 12. oktobar, za kada je zakazana zaostala utakmica fudbalske Premijer lige BiH Velež – Zrinjski.

Pored radova na stadionu “Rođeni”, trenutno se hibridni travnjak postavlja i na stadionima u Banjaluci i Tuzli te na stadion “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu.

Nakon stadiona “Rođeni”, novi travnjak biće postavljen i na stadionu Zrinjskog, a za sada nije poznat datum početka radova.

Fudbalski savez BiH projekat “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH” provodi u saradnji s Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA), a radove izvodi grčka firma Hellasod.

Projektom je predviđeno da 75 posto sredstava potrebnih za postavljanje novih travnjaka osiguravaju Fudbalski savez BiH i UEFA, a preostalih 25 posto lokalna zajednica.

(Fena)