Otvorene prijave kandidata za komesara policije MUP-a HNK-a i njegovog zamjenika

Na javni konkurs za izbor komesara i zamjenika komesara policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona prijavila su se tri kandidata.

Predsjednik Nezavisne komisije za izbor i reviziju Sinan Crnomerović izjavio je novinarima da su sve tri prijave pristigle blagovremeno i da je dokumentacija koja se tražila konkursom potpuna.

Sva tri kandidata prijavila su se na poziciju komesara, a dvojica i na poziciju zamjenika komesara policije.

“Svi kandidati su jako kvalitetni i rade dugi niz godina u službi u policijskim organima i različitih su nacija”, kazao je Crnomerović nakon sjednice Komisije, na kojoj su otvorene prijave kandidata pristigle na konkurs.

Po njegovim riječima, za desetak dana slijedi intervju s kandidatima, a potom utvrđivanje rang-liste, koja će zatim biti dostavljena Vladi HNK-a na imenovanje.

Pozicija komesara policije u MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona već je godinama upražnjena zbog nepostojanje političkog dogovora oko njegovog imenovanja.

Vladajuće SDA i HDZ BiH stoga su postigle dogovor o uvođenju pozicije zamjenika komesara policije, nakon čega je otkočen proces imenovanja čelnih ljudi u Kantonalnom MUP-u.

Načelnik PU Mostar Dragan Jelonjić kazao je kako će imenovanje komesara omogućiti rješavanje brojnih problema u MUP-u HNK-a, prvenstvo gorući problem nedostatka policijskih djelatnika.

“Kada prođu imenovanja komesara i njegovog zamjenika, oni će pokrenuti proceduru i imenovanja policijskoga odbora, što će omogućiti da se unaprijedi radno-pravni status policijskih službenika, odnosno da se policijski službenici koji su stekli uslove penzionišu. Uz ostalo, uslijediće i promocija službenika i činovanje kako bi se oslobodila pozicija za prijem novih službenika”, pojasnio je Jelonjić.

(Fena)