U Bosni sunčano uz umjereno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama ima magle. U Hercegovini je pretežno sunčano. Oblačnije je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar 1, Livno 2, Sanski Most i Tuzla 3, Bihać, Bugojno, Ivan-sedlo i Jajce 4, Banja Luka, Doboj, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 5, Bijeljina 6, Gradačac i Grude 8, Trebinje 10, Neum 13, Mostar 14 stepeni..

Danas u Bosni većinom sunčano uz umjereno oblačno. Dio prijepodneva više niskog naoblačenja će biti u centralnim i istočnim područjima. Po kotlinama u Bosni će biti i magle. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće povoljnije u odnosu na protekli period.

Nakon prohladnog jutra u Bosni, kada je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom, postepeno će se razvedravati.

Sa porastom temperature vazduha, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

U Hercegovini toplije i ugodnije tokom cijelog dana.

Sa poslijepodnevnim satima i dodatnom stabilizacijom, opšta slika bi u cijeloj zemlji trebala biti ljepša.

—–

BIHAMK

Za danas najavljeno obustavljanje saobraćaja na magistralnom putu Tarčin-Bradina

Za danas je najavljen početak sanacionih radova i obustavljanje saobraćaja na magistralnom putu Tarčin-Bradina. Saobraćaj će se u narednom periodu preusmjeriti dvosmjerno na jednu kolovoznu traku novoizgrađene poddionice autoceste Tarčin-Ivan, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Povremene polusatna obustavljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08,30 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustave u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, zbog čega je saobraćaj obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i autoput A-1 Zenica sjever-Zenica jug (u oba smjera, vijadukt Klopačke stijene), kao i magistralne puteve: Bihać-Bosanski Petrovac (dionicu Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)