Uskoro, skok u novi život

Ko je to uradio ovom psu? Mješanac terijer Bim je izgubio sve četiri šape, dio repa i dijelove ušiju, koji su bili brutalno odsječeni u ratnim zonama Ukrajine.

Sreća u nesreći za malog junka: TV aktivista za prava životinja Ralf Seeger (59, “Hard Dogs”, kanal Vox, Njemačka) pronašao je Bima tokom jedne od njegovih misija spašavanja životinja u Ukrajini.

“Bili su to perverzni mučitelji životinja. Volonteri su zatekli Bima kako cvili na ulici i upozorili me. Jadni pas, mora da je prošao kroz užasne stvari”, kaže Seeger

Istaknuti aktivista za prava životinja odmah je uzeo Bima (starog oko godinu dana) pod svoju brigu i sada se brine da njegov štićenik u budućnosti može ponovo lutati okolo, i preseli se u novi dom pun ljubavi.

U tu svrhu, mekane silikonske proteze izrađuju stručnjaci “Orthopets” u Krefeldu, Njemačka. Prva montaža je bila prije četiri dana.

„Patrljci na nogama psa nisu bili adekvatno zbrinuti. Dio gole kosti strši. Bim je nevjerovatno miran kada proba protezu, iako ga moramo dodirivati na mjestima gde je povrjeđen” kaže ortopedski tehničar Maksimilijan Filipas (34)

Po tragovima iscurjele vode iz rane, stručnjak, između ostalog, prepoznaje gdje proteze još uvijek osjetljivo pritiskaju. U skladu s tim, proteza se dalje dorađuje.

„Bim će se brzo naviknuti na svoje rezervne šape. Imaće još jedan ili dva termina kod nas, a onda, uz naknadnu fizioterapiju, biće potpuno spreman za skok u novi život”, uvjeren je Philippas.

(bild)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)