Dženan Šuta: Cilj sportske akademije je da najmlađe uvedemo i zadržimo u sportu

Na Sportskom centru Kantarevac u Mostaru danas je održan zajednički trening članova Sportske akademije „Mali Most“, a trening je predvodio bivši kapiten fudbalske reprezentacije Japana Tsuneyasu Miyamoto.

Treningu je prisustvovao i ambasador Japana u BiH Ito Makoto.

“Već prije mog dolaska u BiH, Vambasada je podržavala ovaj projekat. Namjera nam je kroz sport podstaći bolje razumijevanje i prijateljsku atmosferu tri naroda u BiH. Vlada Japana pomogla je i u obnovi ove zgrade i terena gdje se nalazimo, a vjerujemo da će biti korisno i za buduće aktivnosti”, rekao je Makoto.

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta je rekao kako su u ovoj sportskoj akademiji članovi i dječaci i djevojčice, a koje treniraju od 2015. godine.

“Kada djeca porastu, šaljemo ih u druge klubove, gdje se mogu razvijati. Oni kod nas provedu period od najmlađih dana pa do ulaska u pionirsku grupu. Imamo jako puno djece u Zrinjskom, Veležu, Branitelju, Lokomotivi. Naša je misija da ih uvedemo u sport, da se zadrže u njemu i da budu zreli za ‘veliki fudbal’, gdje će se dodatno razviti”, rekao je Šuta.

Podsjetio je kako su radovi na obnovi Kantarevca i pronalasku sponzora krenuli 2014. godine, a da djeca na njemu treniraju od 2016. godine, kada je i otvoren, nakon što je njegovu obnovu pomogla Vlada Japana.

“Tsuneyasu Miyamoto, bivši kapiten Japana, koji je, inače, prvi predsjednik Fondacije ‘Mali Most’, je nakon problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa napokon došao kod nas u Mostar. Iskoristio je situaciju, između dvije prijateljske utakmice reprezentacije Japana, da dođe i da podršku projektu koga je pokrenuo i koga svih ovih godina gura naprijed”, naglašava Šuta.

Tsuneysu Miyamoto trenutno obavlja dužnost direktora za međunarodnu suradnju u Fudbalskog saveza Japana.

“Nakon što sam završio svoju profesionalnu karijeru, otišao sam na FIFA-ine fudbalske škole, a jedan od glavnih projekata je bio da otvorimo sportsku akademiju negdje u svijetu. Tadašnji japanski ministar vanjskih poslova me nazvao i rekao da imamo priliku to uraditi ovde u Mostaru. Uz podršku iz Japana i lokalnih vlasti ovde smo otvorili ovo prekrasno zdanje, gdje se djeca mogu baviti sportom bez ikakvih granica i ograničenja”. zaključio je bivši kapiten Japana.

(Fena)