Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada na zapadu i sjeverozapadu Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Sokolac 5, Srebrenica 8, Tuzla , Ivan-sedlo, Sarajevo, Zenica 10, Bijeljina, Široki Brijeg 11, Doboj, Prijedor, Sanski Most 12, Livno, Mostar, Trebinje 13, Banja Luka, Gradačac 14, Bihać, Grude 15, Neum 20 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom. Intenzivinije padavine na sjeveru, sjeverozapadu Hercegovine i lokalno na jugozapadu Bosne. U ostatku zemlje uglavnom prolazne padavine slabog do umjerenog intenziteta.

Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 14 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati tegobe, poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, nesanice.

Hronični bolesnici trebali bi se suzdržati od pretjeranih aktivnosti.

Opšta slika, usljed izraženije nestabilnosti, biće lošija u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, a do kraja dana pogoršaće se u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Kolovoz je mjestimično mokar i klizav

Kolovoz je jutros mjestimično mokar i klizav, a frekvencija vozila slabijeg intenziteta. Vozače upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)