Krajnja desnica u Italiji pobjednik na izborima, Meloni će biti nova premijerka

Čelnica krajnje desnice Giorgia Meloni proglasila je pobjedu na izborima u Italiji i na putu je da postane prva žena premijer te zemlje.

Očekuje se da će Meloni formirati najekstremniju desničarsku vladu u zemlji od Drugog svjetskog rata.

To će zasigurno biti alarm za velik dio Evrope, jer je Italija treća najveća ekonomija u EU-u.

Međutim, u svom govoru nakon zatvaranja biračkih mjesta i prvih rezultata glasanja, Meloni je rekla da će njena stranka Braća Italije “vladati za sve” i da neće izdati povjerenje ljudi, piše BBC.

“Italijani su poslali jasnu poruku u korist desničarske vlade koju vode Braća Italije2, rekla je novinarima u Rimu, držeći natpis “Hvala Italijo”.

Prema privremenim rezultatima, predviđa se da će osvojiti do 26 posto glasova, ispred svog najbližeg suparnika Enrica Lette iz lijevog centra.

Desničarski savez Giorgie Meloni, koji, takođe, uključuje krajnje desnu Ligu Mattea Salvinija i Forza Italiju desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija, sada se čini da ima kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom, s oko 44 posto glasova.

Uspjeh njene vlastite stranke na izborima u sjenu je stavio činjenicu da su njeni saveznici imali loše rezultate, pri čemu je Salvinijeva stranka pala ispod 9 posto, a Forza Italia još niže.

Odluka o tome ko će postati sljedeći čelnik Italije je na predsjedniku Sergiu Mattarelli, a za to će trebati vremena.

(Fena)