Oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Ivan-sedlo, Jajce i Zenica 12 stepeni, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 13, Banja Luka, Bugojno, Livno i Tuzla 14, Doboj, Drvar i Grude 15, Mostar 17, Bijeljina i Gradačac 18, Bihać i Trebinje 19, Neum 22 stepena..

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom i pljuskovima. Padavine su većinom u drugoj polovini dana. Lokalno jači pljuskovi se očekuju u Hercegovini.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i južinom, uslovljava lošiju biometeorološku prognozu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu povreda, promjene raspoloženja, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Temperature vazduha će porasti, što bi trebalo malo umanjiti negativne efekte promjene vremenskih prilika.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan

Kolovoz je jutros pretežno mokar ili vlažan, a frekvencija vozila pojačanog intenziteta. Vozače upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)