Svečano otvoren Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Drugi festival lutkarske umjetnosti Mostar 2022 (FLUM), nastavlja radovati mostarsku lutkarsku publiku. Festival je svečano otvorio Armin Omerović, predsjednik Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon svečanog otvaranja, izvedena je predstava „Ferdo, veliki ptič“ Lutkovnog gledališča Maribor. U prepunoj velikoj sali Pozorišta lutaka, djeca i odrasli uživali su u vrhunskoj animaciji i glumi Vesne Vončina, koja je ispričala priču o velikoj, dobroćudnoj i vrijednoj ptici koja pomaže ljudima ne tražeći ništa zauzvrat.

Već danas, u ponedeljak, Festival je nastavljen predstavom „Error 404“ teatra Angeles de trapo iz Malage, Španija, koja na djeci prepoznatljiv način govori o ovisnosti o tehnološkim dometima današnjice.

Danas poslije podne, Festival se nastavlja predstavom „Sedam gavranova“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, u režiji Jakuba Maksimova. Ova predstava biće izvedena u Velikoj Sali Narodnog pozorišta u Mostaru sa početkom u 18 sati.

Ulaz na sve predstave Festivala je besplatan.

(NovaSloboda.ba)